Meditatie

Heb je behoefte aan rust en bezinning? Zou je graag wat meer in contact met jezelf en je omgeving willen leven? Heb je het gevoel dat opmerkzaamheid, balans en een verfijnder bewustzijn goed voor je zouden kunnen zijn?

.

Meditatie

Meditatie is een weg die we kunnen gaan om beter tot rust te komen. Een weg om de rust in onszelf aan te boren, zodat inzicht en balans ons leven kunnen verrijken. Meditatie is een oefening die ons in staat stelt ons lichaam en geest te ontspannen. Het bevordert aandachtig in het huidige moment aanwezig zijn en brengt ons meer levensvreugde. Door regelmatig te mediteren kunnen we ons beter leren concentreren. Meditatie geeft rust en balans van binnen uit, waardoor het leven prettiger, zinvoller en intenser kan worden.

Praktische informatie

Fred van de Bos geeft bij ons de medtatieavonden en werkt onder de naam ‘Rust en Bezinning.’ Bij ons wordt begeleide en stilte meditatie gegeven. De meditatie avonden zijn om de week en starten om 20:00 uur en duren tot ongeveer 21:45. Een seizoen loopt van september tot en met april en bestaat uit ongeveer 14 avonden.

Fred van de Bos E info@rustenbezinning.nl – T 06 – 13335834

Klik hier voor de site van ‘Rust en Bezinning’

.

Begeleide meditatie

Tijdens de begeleide meditatie avonden kun je je richten op de oefening (verhaal/visualisatie) die gegeven wordt. Hierdoor is het gemakkelijk met je aandacht aanwezig te blijven en rust in jezelf te ervaren.

Hoe ziet de avond eruit?

De avonden zijn informeel van aard, we zitten op een stoel of een meditatie krukje. Iedere avond wordt verdeeld in twee delen. De eerste meditatie is geheel begeleid, de tweede wordt alleen ingeleid en is verder in stilte.
De avonden bieden ruime gelegenheid voor het uitwisselen van persoonlijke ervaring. Tijdens de meditaties wordt regelmatig aandacht besteed aan je ademhaling en een goede lichaamshouding.
Tussen de twee meditaties is er een pauze met koffie of thee.

.

Stilte meditatie

Tijdens de  stilte meditatie avonden zullen we gezamenlijk 2 periodes zitmeditatie afwisselen met een loopmeditatie. Met een groep mensen in stilte mediteren is een mooie, waardevolle ervaring die je rust en harmonie kan brengen.

Hoe ziet de avond eruit?

De eerste avonden van het seizoen zullen er richtlijnen, tips en oefeningen gegeven worden. Ook schenken we aandacht aan een goede lichaamshouding.
Tijdens de rest van het seizoen zal minder gesproken worden. Wel zal er zo nu en dan een inleiding zijn voordat de meditatie start.
Na de meditatie is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en drinken we een kopje thee.

.

Meditatie / TaiJi QiGong retraites

Tijdens een retraite heb je de mogelijkheid een wat langere aaneengesloten periode te oefenen in meditatie en TaiJi QiGong.

.

Waar?

De Sint Willybrords abdij te Doetinchem, waar de retraites plaats vinden, kenmerkt zich door een serene omgeving, rust en stilte. Deze omgeving vormt samen met meditatie, TaiJi QiGong oefeningen en de diensten van de monniken de ingrediënten van de retraites.

Hoe ziet een retraite eruit?

Tijdens deze retraites brengen we een groot gedeelte van de tijd in stilte door. De meditaties worden afwisselend zittend en lopend beoefend. De TaiJi QiGong oefeningen zijn eenvoudig en licht van aard.

Voor wie?

De retraites zijn informeel en geschikt voor zowel beginnende als geoefende mensen.
De retraites bieden je de kans in een ongedwongen sfeer te oefenen en dichter te komen tot de rust in jezelf.

Wanneer?

De weekend retraites worden georganiseerd in maart of april, augustus en november. De retraite in november is geheel in stilte.
Verder
Er is ruime gelegenheid om te genieten van de mooie omgeving.

Begeleiding

Alle meditatie activiteiten worden begeleid door Fred van den Bos en de Taiji door Fred van de Bos en Ria Brinkman samen.
Fred beoefent sinds 1991 meditatie en verzorgt sinds het jaar 2000 meditatie avonden. Sinds 2005 begeleidt Fred ook retraites.
Ria heeft 4½ jaar in Japan gewoond om TaiJi QiGong en TaiJi Quan te studeren. Ria geeft sinds 1995 beroepsmatig les aan meerdere groepen in Ede en omgeving.

.

Fred van de Bos (Meditatiebegeleider)

E info@rustenbezinning.nl – T 06 – 13335834

Klik hier voor

de site van ‘Rust en Bezinning’